Home
Historie
Bereikbaarheid 
Ongediertebestrijding Nieuws Asperges
Asperge menu's
Culinaire tips
Aspergefeesten
Foto's Openingstijden Contact
Privacy Policy

Culinaire tips

Heerlijk vers
Verse asperges zijn de lekkerste asperges. Maar hoe weet je wat vers is? Dat kun je zien aan de lichte glans op de asperge. Je kunt het ook voelen, door met een vingernagel voorzichtig in de stengel te drukken en te kijken of er wat vocht uitkomt. Toch kun je het vooral horen. Wrijf twee stengels tegen elkaar en als dit een piepend geluid maakt, zit je goed: de asperges zijn heerlijk vers.

Bewaren
U kunt asperges het beste zo vers mogelijk eten. Gewikkeld in een vochtige theedoek zijn asperges in de groentelade van uw koelkast zo'n drie tot vier dagen houdbaar. Wilt u de asperge langer bewaren, dan kunt u ze invriezen. Schil de asperges zorgvuldig. Na het wassen en drogen verpakt u de asperges in een plastic diepvrieszakje en legt u ze in de vriezer. De asperges zijn nu vier tot zes maanden houdbaar. Ontdooi de asperges vervolgens nooit op de normale manier, maar leg de ingevroren asperges als een ijsklomp in kokend water.

Messcherp
Goed gereedschap is het halve werk. Om het aspergemesje vlijmscherp te houden, valt het aan te raden met hetzelfde mesje ook regelmatig een aardappel of wortel te schillen. Op die manier houdt u uw aspergemesje beter in topvorm.

Schil ze goed!
Asperges kun je op verschillende manieren klaarmaken, maar als je ze niet goed schilt, kauw je steeds op vezels. En dan wil je ze nooit meer eten... Schil ze dus goed! Hoe dat het beste gaat? Leg de stengels eerst een half uurtje in koud water. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Dan weet je zeker dat de asperges perfect geschild zijn. Snijd er ten slotte aan de onderzijde een klein stukje af. Nu zijn ze klaar om te bereiden.

Groene asperges
Groene asperges zet je voor het schillen eerst 15 minuten rechtop in koud water. Alleen de dikkere sorteringen hoeven geschild te worden en dan ook nog maar de onderste helft. Het koken van groene asperges duurt korter: drie tot vijf minuten in ruim water met een beetje zout.

Asperges wokken, bakken of stomen
Traditioneel koken we asperges drie tot zes minuten in ruim water met een snufje zout. Daarna gaat de pan van het vuur en laten we ze nog 15 tot 20 minuten nagaren. Nog steeds een prima manier. Maar tegenwoordig zijn er ook andere bereidingswijzen die asperges een nog lekkerder smaak kunnen geven. Wokken, bakken, grillen, frituren en vooral stomen (in de magnetron) zijn erg in trek bij koks. Asperges geven dan een andere smaakbeleving.

Het lekkerst
IJs, kroketten of likeur... Het zijn allemaal producten die je van asperges kunt maken. De smaak van de asperge is heel zacht en delicaat. Het is daarom belangrijk dat asperges nooit met sterke smaken gecombineerd worden. Let hierop bij de bereiding van een gerecht.

bron: Zon  Fruit & Vegetables