Home
Historie
Nieuws Aspergefeesten 2018 Asperges
Asperge menu's
Culinaire tips
Foto's Openingstijden Contact
Privacy Policy

Smaakvolle kersen van eigen teelt bij kwekerij Berns

Door: Frans Thonen

MILSBEEK Asperges, Hollandse aardbeien en rabarber van eigen kwekerij. Voor velen is het al lang geen geheim meer dat men voor de meest smaakvolle producten in dit rijtje bij de Milsbeekse kwekerij Berns moet zijn. Aan dat lijstje kan nu een nieuw product worden toegevoegd. Dat zijn Hollandse kersen die op biologisch verantwoorde wijze in de kas worden gekweekt.

Hollandse kersen van de koude grond. Nu vergeet dat maar. Daarvoor moet men toch nog een paar weekjes wachten. Anders is het als de kersen in kassen worden geteeld. Wie bij  kwekerij Berns in de koeling zou kunnen kijken, ziet het aantal kistjes met mooi rode kersen gestaag groeien. Dat kan dankzij de zelf gekweekte laagstam kersenbomen die in de kas tot wasdom komen en dit jaar volop vrucht dragen. Die kassen staan in de buurt van het Brabantse Mill en zijn aangekocht door de familie Berns.

 ‘’We kweken hier onder meer asperges en bloemen voor de export’’, vertelt Bertie-Pierre die samen met Koen-Jos  kwekerij Berns runt.  ‘’De ruimte is echter zo groot dat we twee jaar geleden op 20 are kersenbomen hebben aangeplant, als aanvulling op ons assortiment.’’

 In Milsbeek beschikte Berns al over kersen van de koude grond, maar dankzij de kweek in de eigen kas is de oogst ruim vijf weken vroeger. Bertie-Pierre: ‘’Je kunt het vergelijken met asperges. Onder plastic of in de kas kun je temperatuur en vochtigheid sturen en daardoor veel eerder oogsten. De vraag is altijd of de grond wel geschikt is voor de teelt die je voor ogen staat, maar dat is hier op Brabantse grond prima gelukt.’’

De bomen zijn zo gesnoeid dat het plukken van de kersen met de hand makkelijk af gaat. Vooral  nu de oogstperiode op gang komt, buigen de takken door onder het gewicht van de vele rode kersen. Circa tien soorten kersen worden in de kas op biologisch verantwoorde wijze gekweekt. In plaats van het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt de roofmijt ingezet om schadelijke insecten te weren. En om er voor te zorgen dat de bomen veel vruchten dragen, worden hommels en bijenvolken ingezet.

Het resultaat is een mooie stevige zoete Hollandse kers die nu al in de boerderijwinkel van kwekerij Berns ligt.

 

tuin kagr