Home
Historie
Bereikbaarheid 
Ongediertebestrijding Nieuws Asperges
Asperge menu's
Culinaire tips
Aspergefeesten
Foto's Openingstijden Contact
Privacy Policy

Menu's

Asperges: basisrecept

Ingrediënten
- witte asperges
- zout

Wanneer u de asperges wilt gaan gebruiken kunt u het beste, voor het schillen, 2 mm. aan de onderkant afsnijden en deze dan 30 min in koud water leggen. Hierdoor kunnen ze zich weer vol zuigen met water en zijn ze beter te schillen.

Leg de asperges plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje (2 à 3 cm.) Schil de asperge zorgvuldig van boven naar beneden en helemaal rond. Zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Om zeker te zijn dat de asperges goed geschild zijn kun je de asperge in gedachten verdelen in drie lengtes. De asperge schil je dan als volgt: de 1e keer helemaal van boven (2 cm. onder het kopje) tot aan beneden. De 2e keer vanaf het midden tot aan beneden en dan het laatste stukje nog een keer. Zo weet je zeker dat ze goed geschild zijn.

Snijd vervolgens aan de onderkant (1 à 2 cm.) het harde, houtige gedeelte weg. Leg de asperges in ruim koud water (de kopjes mogen er net iets bovenuit steken), voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes door koken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten, met gesloten deksel, doorgaren.

Om te controleren of de asperges voldoende zacht zijn kunt u met een vork in de ondereinden prikken. 


Asperges in gerookte zalm

ingrediënten:
- 500 g asperges
- 200 g gerookte zalm
- 5 eetlepels room
- versgemalen peper
- 2 eetlepels geraspte mierikswortel
- citroensap
- een paar sprietjes bieslook

Bereidingswijze:
Schil de asperges zorgvuldig en kook of stoom ze beetgaar. Laat ze op kamertemperatuur komen.
Rol telkens 2 à 3 asperges in een plakje zalm.
Klop de room half op en breng hem op smaak met peper en mierikswortel.
Druppel een beetje citroensap over de rolletjes en lepel er dan de room over.
Werk af met wat bieslook

Tip
Dit gerecht kun je ook perfect met zalmcarpaccio klaarmaken. Gebruik dan wel limoen in de saus in de plaats van citroen.


Asperges met kip

ingrediënten:
- 2 kg asperges
- 2 kipfilets
- Zout & Peper
- 1 takje verse of 1 theel. gedroogde marjoraan
- 250 g boter
- 1 dl gevogeltefond (zelf getrokken of uit pot)
- 2 dl room
- 1 flesje bier (Grand Prestige)
- 200 g krielaardappelen
- 2 eieren

Bereidingswijze:
Schil de asperges, kook ze gaar en houd ze warm.
Bestrooi de kipfilets met peper, zout en majoraan en bak ze aan alle kanten lichtbruin, maar niet gaar. Neem de kip uit de pan, voeg de gevogeltefond, room en de helft van het bier toe. Laat het vocht inkoken en monteer de saus met klontjes boter. Breng de saus op smaak met peper en zout. Zet de kipfilets in een voorverwarmde oven van 170°C tot ze bijna gaar zijn.

Kook de krielaardappelen gaar en de eieren hard.

Verdeel de asperges over vier borden, trancheer de kipfilets en leg ze in waaiervorm op de asperges. Nappeer wat saus over de kip en geef de overige saus, de aardappelen en de eieren er apart bij.


Asperges uit de wok

Ingrediënten
- 300 g witte asperges
- 200 g groene asperges
- 200 g gamba's
- 1 oranje paprika
- 1 dl olijfolie
- woksaus voor kip
- witte peper uit de molen
- zout

Bereidingswijze:
Schil de witte en groene asperges en snij de scheuten schuin in stukjes van ongeveer twee centimeter. Pel de gamba's en verwijder het darmkanaaltje. Hou de paprika boven een gasvlam tot de schil zwart geblakerd is (een oven van 200°C doet het ook). Verwijder de geblakerde schil van de paprika, halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in reepjes. Verhit de olijfolie in de wok en voeg er de gamba's aan toe. Gaar ze een minuutje onder voortdurend roeren. Voeg de stukjes asperges toe en gaar ze eveneens onder voortdurend roeren (dat vergt een minuut of vijf). Voeg kort voor het einde van de gaartijd van de asperges de reepjes paprika toe en laat die even meegaren. Giet er een scheutje woksaus voor kip bij en breng alles op smaak met wat zout en gemalen peper.