Home
Historie
Bereikbaarheid 
Ongediertebestrijding Nieuws Asperges
Asperge menu's
Culinaire tips
Aspergefeesten
Foto's Openingstijden Contact
Privacy Policy

Historie

Geschiedenis van Kwekerij Berns Asperges De familie Berns voert al sinds jaar en dag een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen en akkerbouw. In 1961 is Koen Berns begonnen met de teelt van asperges. Dat jaar werden handmatig de eerste zaden gelegd van het ras Limburgia en Roem van Brunswijk. In 1962 werden de planten met de hand opgerooid, gesorteerd en op het grote veld uitgeplant. In 1963 werden nog geen asperges geoogst, pas in 1964 werd een half seizoen geoogst.

Vanaf 1965 werd voor de eerste keer een volledig seizoen geoogst en werden de eerste asperges zowel aan huis als in een kraampje aan de Rijksweg verkocht. Het grootste gedeelte van de asperges werd in die tijd nog via de veiling verkocht. Het eerste aspergeperceel werd aangelegd op de plaats waar op dit moment CNC champignonmest staat. Later werden percelen aangeplant achter het bedrijf aan de Onderkant 11 in Milsbeek.

Het bedrijf werd in die tijd gerund door Koen en Maria Berns. De vier kinderen dragen in de loop van de tijd ook hun steentje bij en krijgen de teelt van asperges met de paplepel ingegeven. Omstreeks 1985 werd aan de Rijksweg 35B in Milsbeek een bedrijf met twaalf hectare zandgrond gekocht om zo de toekomstige teelt te kunnen waarborgen. Tien jaar later wordt op dezelfde locatie een nieuwe bedrijfshal gebouwd.

In 1997 worden door moeder Maria en zoon Koen-Jos vanaf deze locatie in een loods waar een klein standje was ingericht  de eerste asperges verkocht. In eerste instantie kwamen de klanten nog mondjesmaat aanrijden, maar al snel groeide het klantenbestand.

In 2000 wordt het bedrijf door de zoons Bertie-Pierre en Koen-Jos overgenomen. In 2001 wordt in de loods een heuse verkoopruimte gerealiseerd en in 2002 wordt een asperge-schilmachine aangeschaft. Vanaf die tijd kent de afzet van geschilde asperges een enorme groei en wordt zo als het ware een gemaksgroente. Geschilde asperges zijn kant en klaar en staan binnen een kwartier op tafel. Ook worden in de loop van de tijd steeds meer artikelen rondom de consumptie van asperges in het assortiment  opgenomen. Op dit moment kan men in het winkeltje alles vinden dat nodig is voor een geslaagd aspergediner. Van schilmesjes, kookboeken en nieuwe aardappelen tot allerlei wijnen en zelfs sauzen. Op dit moment worden ook steeds meer kant-en-klaar producten ontwikkeld en verkocht.

Wij adviseren u hierover graag in onze winkel.